Nieuws

Eerste zelfrijdende minibus in Den Haag, de Hagashuttle


Tussen de OV-halte Leyenburg en de hoofdingang van het HagaZiekenhuis rijdt sinds kort een zelfrijdende minibus, de HagaShuttle. Wethouder Mobiliteit en bestuurder van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Robert van Asten gaf op 27 mei 2019 het startsein.

De shuttle rijdt een paar honderd meter met een snelheid van 15 km/u. De bus rijdt dan wel zelf, onder de 8 passagiers die meerijden bevindt zich ook één steward. Deze helpt mensen bij het in en uit stappen, maar houdt ook een oogje in het zeil.

Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de opdrachtgever, en de bedrijven achter dit experiment onderzoeken nog waar dit concept nog meer een goede aanvulling zou kunnen zijn. Het OV-knooppunt Zoetermeer-Lansingerland zou zo een goed vertrekpunt zijn voor een soortgelijke shuttle om in verbinding te komen met de instellingen en bedrijven in de buurt.

De komende vier jaar wordt de HagaShuttle getest en gekeken naar andere mogelijkheden om deze in te zetten als last mile oplossing. Door het land rijden al meer zelfrijdende busjes, maar nog niet in een drukbevolkte stad als Den Haag. Dit vraagt extra aandacht voor de verkeersveiligheid, vandaar de steward; deze kan ingrijpen wanneer nodig.